By Mario Tauš on Petak, 11 Listopad 2024
Category: Blog

„Dječji tjedan“ – Međunarodni dan djeteta

7. - 13. listopada 2024.

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja manifestacija u organizaciji Saveza društva naša djeca Hrvatske koja svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca".

Cilj ove manifestacije je usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom za djecu te organizirati u tim danima razne edukativne aktivnosti koje su od šireg značaja za razvoj i odgoj djeteta.

Aktivnostima tijekom Dječjeg tjedna daje se pažnja na važnost promicanja prava djece koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta i podsjeća na zajedničku odgovornost za poštivanje dječjih prava. Europska komisija je 2023.-2024. godine proglasila Europskom godinom vještina. Dječji tjedan u Požegi je ove godine započeo svečanom sjednicom Dječjeg gradskog vijeća na kojem je među ostalim točkama dnevnog reda predstavljena i slikovnica Rastimo uz dobra djela „OŠ s nama koja je nastala kao rezultat mandata vijećnika DGV i njihovog promišljanja o važnosti volontiranja i volonterskih načela, za koje žele da bude dio zajednice u kojoj odrastaju.

I ove je godine Obrtnička škola Požega bila škola partner koja je sudjelovala u pripremi i provedbi organiziranih aktivnosti.

Volonterke Volontersko kreativnog kluba Obrtničke škole su se pobrinule za uređenje prostora otvorenja i animaciju djece posjetitelja s pripremljenim kreativnim kutkom.

Ovogodišnji „Dječji tjedan" s tematikom životno-praktične i tradicionalne vještine, otvorili su vijećnici Dječjeg gradskog vijeća na prostoru ispred zgrade suda, prigodnom svečanošću gdje su pozvali djecu na sudjelovanje u bogatom programu ovogodišnjeg Dječjeg tjedna. Kao i proteklih godina u prvom tjednu listopada, program je otvoren pod motom „Ljubav djeci prije svega", a u svim događanjima ističe se poruka koja izražava glas djece„ Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!"

Tjedan je svečano započeo nastupima djece iz gradskih dječjih vrtića i osnovni škola.

Otvorenju je u ime Grada Požege prisustvovala Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za

društvene djelatnosti.

Na samom otvorenju Dječjeg tjedna Požega 2024. bili su i naši vrijedni učenici iz sektora ugostiteljstva, zanimanja kuhar i konobar 2.fg razreda uz svoje nastavnike- stručnog učitelja Zdenka Došen i prof. Hrvoja Vlahov koji su za sve prisutne pripremili i ponudili zalogajčiće i napitke pod nazivom „Gric, gric- guc, guc". Bilo je to vrlo rado posjećeno mjesto koje je svojim izgledom i bojama privuklo sve prisutne posjetitelje i izvođače otvorenja Dječjeg tjedna. Mladi učenici koji se školuju za zanimanje kuhar i konobar mogli su osjetiti izazove ugostiteljskog zanimanja, brzine i vještine koja je potrebna, ali i povratno vidjeti zadovoljstvo ugošćenih zadovoljnih posjetitelja.

Izvješće sastavila: Katarina Bajt, prof.savjetnik, voditelj VKK

https://read.bookcreator.com/9LFh9f2rBrdePy0K9cbwUNC7Wmc2/d9cj-nfzQgmZBOTVY5gKwA 

https://www.facebook.com/share/v/BEr6s8dm3yJLZvyU/

Related Posts

Leave Comments