- Turističko-hotelijerski komercijalist posreduje u davanju usluga u hotelu, motelu, pansionu ili drugom smještajnom objektu, dočekuje i ispraća gosta, sudjeluje u promidžbi, priprema i poslužuje hladna i topla jela. U poslu se služi osobnim računalom, telefonom, telefaksom, raznim posuđem i kuhinjskim priborom, te drugim strojevima i ručnim alatima.
- U ovom je poslu vrlo važna usmjerenost na ciljeve, uvjerljivost i mogućnost samostalnog i timskog rada. Dodatno, važno je da ljudi koji se bave ovim poslom budu strpljivi i uporni, jer put do sklapanja posla može trajati i nekoliko mjeseci.
- Zapošljavaju se u hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, turističkim agencijama, turističkim zajednicama, turističkim uredima
Nakon završene srednje škole, učenik će biti sposoban:
- obavljati poslove rezervacija turističkih usluga, pružanja i prodaje ugostiteljskih usluga, animacije gostiju, u seoskom, nautičkom i drugim oblicima turizma,
- skrbiti oko prihvata, smještaja, boravka, odjave i ispraćaja gosta,
- raditi na poslovima posredništva, specijalističke prodaje, turističkog informiranja, destinacijskog menadžmenta,
- osmišljavati prezentacije i promidžbe hotela, restorana, jelovnika, nacionalnih jela,
- planirati i pratiti financijsko poslovanje kuhinje i restorana
- razviti poduzetničku ideju
- primijeniti znanja i vještine za vođenje vlastite tvrtke
Nakon završene srednje škole, učenik ima mogućnost:
- zaposliti se u struci te nakon dvogodišnjeg iskustva, osposobljen je za radno mjesto direktora Odjela hrane i pića te poslovima ugostiteljskog menadžmenta u hotelima i drugim visokokategoriziranim ugostiteljskim objekatima i pansionima,
- položiti ispite državne mature i studirati na različitim fakultetima i veleučilištima
- položiti majstorski ispit koji omogućuje otvaranje i vođenje vlastite djelatnosti