Kuhar
- Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To znači odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim fazama prigotavljanja hrane i slastica, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem različite namjene.
- Kuhari u restoranima pripremaju jela po narudžbi kao i posebne delicije s puno mašte i kreativnosti poput umjetničkih djela. Vrlo je važno da ta jela – osim što trebaju biti vrlo ukusna – moraju biti i atraktivno prezentirana i poslužena. Pripremaju hranu u restoranima brze prehrane, na brodovima gdje svoj rad moraju planirati na dulji rok zbog plovidbe.