- Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To znači odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim fazama prigotavljanja hrane i slastica, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem različite namjene.
- Kuhari u restoranima pripremaju jela po narudžbi kao i posebne delicije s puno mašte i kreativnosti poput umjetničkih djela. Vrlo je važno da ta jela – osim što trebaju biti vrlo ukusna – moraju biti i atraktivno prezentirana i poslužena. Pripremaju hranu u restoranima brze prehrane, na brodovima gdje svoj rad moraju planirati na dulji rok zbog plovidbe.
Nakon završene srednje škole, učenik će biti sposoban:
- planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
- pripremati jela u ugostiteljskim objektima,
- znati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani, upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša
- upoznati namirnice biljnog i životinjskog podrijetla podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine
- upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela
- upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte, jelovnike, vinske karte, cjenike
Nakon završene srednje škole, učenik ima mogućnost:
- zaposliti se u struci
- položiti pomoćnički ispit, te nakon 2 godine staža u struci položiti majstorski ispit koji omogućuje otvaranje i vođenje vlastitog ugostiteljskog objekta.
- Svakako da ima još područja na kojima kuhari mogu raditi. Među inim mogu biti zaposleni u prehrambenoj industriji ili voditi vlastite ugostiteljske objekte. Za kuharske poslove potrebno je biti tjelesno zdrav i spretan. Osobito je bitno imati zdrav koštano-zglobni i dišni sustav, zdravu kožu, uredan vid te razvijene osjete okusa i mirisa.