Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Konobar

  • Konobar poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima, priprema, održava uređuje i inventar ugostiteljskog objekta. Tijekom školovanja konobar treba usvojiti postupke pripreme za posluživanje, te različite postupke i tehnike samog posluživanja jela i pića. Mora poznavati pripadnost jela različitim nacionalnim i tradicionalnim kuhinjama. Zbog preporuke pojedinih vrsta jela, mora dobro poznavati sastav i način pripreme jela. Konobar postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.
  • Kako svoj posao obavlja u najvećem dijelu u komunikaciji s gostima, mora poznavati pravila lijepoga ponašanja, estetike i poslovnog komuniciranja na hrvatskom i na barem jednom stranom jeziku. Konobar mora biti tjelesno zdrav i psihički stabilan. Nadalje, mora imati dobar sluh, vid i sposobnost razlikovanja boja, te mora imati izvrsne motoričke sposobnosti i razumljiv govor. Važna je opća tjelesna spretnost, dobro pamćenje, opća snalažljivost, strpljivost, ljubaznost, komunikativnost i urednost.

konobar1

Nakon završene srednje škole, učenik će biti sposoban:

  • planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika usluge uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika
  • ponuditi jela i pića i koristiti radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik)
  • primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti
  • uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a la carte)
  • znati tehnike posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama, barovima, vrtnim partyjima, banketima, znati primijeniti različite načine naplaćivanja
  • znati primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od mesa, riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa
  • poštivati običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela

konobar2

Nakon završene srednje škole, učenik ima mogućnost:

  • zaposliti se u struci
  • položiti pomoćnički ispit, te nakon 2 godine staža u struci položiti majstorski ispit koji omogućuje otvaranje i vođenje vlastitog ugostiteljskog objekta

konobar4

  • S obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, traži se poznavanje stranih jezika te osnova opće kulture. Poznavanje roba i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čini dobru osnovu strukovnog znanja za postizanje spremnosti i vještina u ugostiteljskom posluživanju.

konobar3

konobar5

konobar6