Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Istaknuto 

Cesarići u vještinama Obrtničke škole Požega

WhatsApp-Image-2024-10-17-at-10.15.53-1

Europska komisija je 2023.-2024. godinu proglasila Europskom godinom vještina dok je tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna upravo ŽIVOTNO-PRAKTIČNE I TRADICIONALNE VJEŠTINE koje se žive i njeguju u zanimanjima koja se poučavaju u Obrtničkoj školi Požega.

Upravo s tim ciljem 11.10. Obrtnička škola Požega je otvorila vrata svojih praktikuma i radionica i omogućila djeci OŠ Dobriše Cesarića da se upoznaju i isprobaju neke od vještina za koje se školuju učenici Obrtničke škole Požega i na taj način doprinijeli promociji i vidljivosti vro važnih životnih zanimanja.

Učenici su posjetili, vidjeli ali i isprobali neke od vještina u svakoj od radionica.

U stolarskoj radionici su se iskušali u sastavljanju drvnih elemenata po zadanom nacrtu. U zidarskoj su zidali ravni zid stavljajući mort i cigle koje je trebalo poravnati libelom, uporabom osnovnog alata i pomoćnih sredstava za zidare i tesare. Sve su to uspješno odrađivali uz podršku učenika koji se školuju za ta zanimanja. U soboslikarskoj radionici bilo je potrebno napraviti pripremu pomoću brusnog papira za daljnje oslikavanje gipsenih ploća na drvenim stalcima.

U restoranu ugostiteljstva su ih dočekali servirani stolovi i „masterchef" kuhinja koju su sada po prvi puta mogli doživjeti kaka ona u stvarnosti jest. U praktikumu kuharstva ih je prvo omamio miris svježe pečenih domaćih kiflica, čijoj su se izradi mogli i priključiti. Poslije jela uvijek je dobro nešto i popiti pa su posjetili i praktikum konobara gdje ih je dočekalo servirano piće za koje su se samo hrabri javili da ga posluže na pravom poslužavniku.

Na samom kraju posjetili su i radionicu mode i dizajna iz koje su otišli s personaliziranim vrećicama koje su sami dizajnirali i prišili vrpce kako bi bile i funkcionalne kao torbice za mobitele. Ovom posjetom učenici strukovnih zanimanja su dobili priliku prezentirati i prenijeti djelić svojih znanja i vještina iz zanimanja za koje se školuju.

Sa novim poznanstvima i spoznajama o ljepoti i važnosti životnih vještina naši mladi gosti su zadovoljno požurili u svoje školske klupe.

Izvješće sastavila: Katarina Bajt, prof. savjetnik 

Modni tehničari posjetili izložbu „Nek' đerdani po...
Natječaj za popunjavanje radnog mjesta